Menu

Att välja rätt möbler vid inredning

För att få ditt hem att kännas harmoniskt och funktionellt är det rekommenderat att du tar en stund och väljer de rätta möblerna. Med rätt möbler innebär det inte endast sådant som passar med inredningsstilen, utan även att du väljer den rätta storleken. Det är vanligt att vi väljer stora möbler och missar de mindre möblerna, även fast de skulle passat bättre.

Stora möbler kan få ditt hem att kännas lite övermöblerat samt stökigt. Här kommer därför några tips på vad du bör tänka på så du väljer de rätta.

Tredjedelsregeln

Tredjedelsregeln är någonting som inredare använder sig av för att skapa den rätta balansen i möblemanget. Det går till på så sätt att du delar in väggar, ytor samt objekt i tre olika delar som du sedan ska utgå från vid möbleringen. Det finns sedan olika tänk för de olika rummen när det kommer till regeln. Kort förklarat innebär regeln att två tredjedelar av ytan ska täckas av möbler. Sedan kan du till exempel välja en soffa som motsvarar två tredjedelar av väggen. Vid val av ett bord som ska stå framför soffan bör bordet då vara två tredjedelar av den soffa du valt. Det kanske låter lite komplicerat men genom att läsa på om regeln kommer du snabbt lära dig hur det går till. Tredjedelsregeln går att använda oavsett om du ska inreda ett litet hem eller ett större.

Var kan jag köpa möbler?

Det finns många möbelbutiker som du kan vända dig till för att hitta de rätta möblerna. Genom att besöka en fysisk butik kommer det bli lättare att verkligen se storleken på alla saker. Självklart finns det beskrivningar hos butiker online, men det är inte alltid lätt att föreställa sig hur stora möblerna är efter endast en beskrivning. Vill du ändå vända dig till nätet kan du besöka Boconcept och ta en titt på utbudet som finns.

Välj rätt matplats

Köksbordet du väljer måste självklart ha plats för alla personer som bor i huset. Men det måste samtidigt passa bra i rummet. Ifall köket, eller matrummet, är litet och det bor åtta personer i huset kan det vara svårt att välja rätt. Då kan det vara smidigare att skapa en ny matplats i vardagsrummet ifall det är större. Vid val av bord kan du även här använda dig av tredjedelsregeln. Alltså välj ett bord som är två tredjedelar av den vägg som finns närmast där bordet ska stå.

Väljer du att placera bordet i mitten av ett rum får det endast ta upp två tredjedelar av bredden på rummet. Du måste även ha plats med stolarna som ska stå runt bordet. När det kommer till möbler som består av flera delar är det bäst att du provar dig fram.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity