Menu

Inspiration när du ska måla om

Att måla om ett rum är en av de åtgärder som kräver minst ansträngning och pengar och som gör mest skillnad i rummet. Även om man behåller all annan inredning kan en annan färg på väggarna göra att rummet uppfattas helt annorlunda och får en annan känsla. Man behöver dock inte hålla sig till konventioner när man målar om – det finns mycket mer man kan göra än att måla vitt och fräscht. Här kommer några idéer som kan ge inspiration när du ska måla om hemma.

Ett mycket effektfullt sätt att måla en vägg, som går emot konventionerna på två sätt, är att måla halva väggen i en färg, och halva väggen i en annan färg, utan att använda målartejp. Självklart ska man fortfarande använda målartejp vid lister och runt om väggens kanter – men det kan ge ett nästan konstnärligt uttryck att låta övergången mellan de två färgerna vara ojämn och visa spår av rollerdragen.  Snyggast blir det om man väljer två färger som komplementerar varandra.

Ett annat trendigt sätt att måla om hemma är att använda sig av kalkfärg. Detta ger väggen en putsad känsla, som betong fast lite varmare, och ger väggen en intressant struktur. För att kalkfärgen ska få struktur måste man dock måla på den med pensel – använder man roller kommer färgen att förlora strukturen. Det krävs därför lite extra arbete för att lyckas med denna metod, men resultatet är oftast väl värt det.painting-24439_960_720

Ett klassiskt sätt att dekorera en vägg med målarfärg, som fallit ur tiden men som nu börjar komma tillbaka, är att stänkmåla den. Med stänkmålning kan man enkelt skapa de mönster eller den intensitet som man själv vill med färgen. För att stänken ska bli ”rätt” måste man dock ha rätt knyck på handleden med penseln, vilket kan kräva lite övning.

För att ommålningen ska lyckas behövs dock inte bara inspiration – man måste också ha målarfärg, roller och alla andra redskap som krävs. Innan du köper någonting kan det vara en bra idé att söka efter en Byggmax-rabattkod på nätet. På så sätt kan du köpa byggmaterial ännu billigare, och kanske lägga mer pengar på rummets inredning än du hade kunnat annars.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity