Menu

Tips när du hänger upp väggdekorationer

Att hänga upp tavlor, posters, fotografier eller andra dekorationer på väggarna är ett måste för att få ett hem att kännas verkligt hemtrevligt och ombonat – de flesta skulle sannolikt tycka att ett hem med kala väggar känns tomt och ofärdigt, även om de skulle ha svårt att sätta fingret på varför. Vilka dekorationer man sätter upp och hur är självklart upp till en själv och ens eget tycke och egen smak, men för den som behöver lite inspiration kommer några tips nedan som försäkrar att man lyckas med att skapa en dekorativ vägg.

Ett första tips är att inte hänga upp tavlor eller posters som separata enheter på väggen, utan att istället skapa ett slags collage. Då får man en verklig blickpunkt på väggen, samtidigt som de olika motiven kan framhäva varandra. Det förutsätter dock att man väljer motiv som på något sätt kompletterar varandra, till exempel genom att de går i samma färgskala, att de är utförda av samma konstnär eller att de har ett gemensamt tema.man-751577_960_720

Något att fundera på är antalet motiv man väljer. Om man ska göra just ett collage passar det ofta bäst med ett udda antal tavlor eller posters, eftersom det ger ett mer organiskt och naturligt intryck, och inte ser lika symmetriskt och välordnat ut. Det finns dock tillfällen då symmetri kan vara att föredra. Det gäller till exempel om man ska hänga upp en serie tavlor ovanför en soffa, en byrå eller en annan möbel – då kan man överväga att hänga dem på rad istället för i ett collage. Det passar också bäst med symmetri om man har just ett jämnt antal tavlor att hänga upp, till exempel fyra – de kan med fördel arrangeras i en större kvadrat, med jämna avstånd.

Ett tips i mer praktisk anda, snarare än konstnärlig eller estetisk, är att vara noggrann med upphängningen av varje tavla, för att se till att det blir jämnt och rakt. Använd gärna måttstock och vattenpass, upprepade gånger om det behövs, så slipper du irritera dig i efterhand på en tavla som hänger lite snett, eller ett utrymme mellan två tavlor som är lite större än alla andra.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity