Menu

Stilleben – ett enkelt sätt att skapa atmosfär i hemmet

 

Ett stilleben är ett gemensamt namn för en typ av arrangerad installation som består av livlösa objekt. Dessa objekt utgör i sin tur motivet för olika kreativa personer som avbildar denna installation. Den klassiska definitionen av ett stilleben har ofta varit ett arrangemang av blommor eller frukt som sedan målats av eller fotograferats i en process som syftar till att skapa ett konstverk av något slag. Det har länge varit ett klassiskt motiv för målare och stilleben används ofta som ett objekt när man arrangerar kurser i till exempel måleri. Vanligt är att man använder sig av till exempel frukt och arrangerar den på ett vackert sätt i en fin skål, men stilleben kan egentligen byggas upp av i stort sett vad som helst.

Inte bara för målare

Stilleben är en konstform som faktiskt inte bara är tillgänglig för konstnärer. Tvärtom är det så att stilleben är något som gör sig väldigt bra som ett element i inredningen i ett hem. Genom att samla olika vackra föremål och arrangera dem tillsammans kan man bidra till att skapa skönhet och trivsel i det egna hemmet.

Stilleben i inredning

Stilleben mit Frosch und Steinen vor schwarzem Hintergrund

Även när det kommer till inredning kan ett stilleben bestå av i stort sett vad som helst. Med fördel väljer man vackra och unika föremål, men det allra viktigaste är naturligtvis av att stillebenet består av saker som man tycker väldigt mycket om. Det kan handla om allt från ljusstakar eller fruktskålar till gamla böcker fyndade på loppis för en spottstyver.

Tänk rätt när du skapar ett stilleben

När man skapar ett stilleben som ska vara en del av inredningen, gäller det först och främst att hitta en bra plats att placera installationen på. Det måste vara en plats som har en prominent placering i hemmet och som syns bra men som ändå inte används aktivt av hushållets medlemmar. Sedan är det bara att låta kreativiteten ta över och börja skapa. Börja med en uppställning som påminner om den vision du hade från första början. Därefter kan du flytta runt de olika beståndsdelarna av stillebenet till allt känns riktigt rätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity