Menu

Budgetering vid en renovering

När man ska göra en mer omfattande renovering, till exempel renovering av kök eller badrum, är det lätt att drömma sig framåt i tiden och föreställa sig hur det kommer att se ut när allt är klart. Det kan göra att det är lätt att hoppa över några steg, och börja köpa handdukar och kastruller innan man ens har rivit det gamla köket eller badrummet. Innan man börjar fokusera på några sådana inredningsdetaljer överhuvudtaget, måste man dock lägga upp en budget för renoveringen. Det är inte bara viktigt för att man ska veta om man faktiskt har råd med renoveringen eller inte, utan också för att man kan använda den som en översiktlig plan över renoveringen medan den pågår, och förhålla sig till den för att se om allt går enligt planerna eller inte.calculator-1516869_960_720

När man budgeterar för en renovering finns det några huvudregler som kan vara bra att ha i åtanke. Man brukar till exempel säga att kostnaderna för en renovering fördelar sig så att materialet står för 50 procent och arbetet (det vill säga hantverkare) står för 50 procent. Den sistnämnda kostnaden kan naturligtvis minska om man gör en del av arbetet själv, liksom beroende på vilka hantverkare man anlitar. Man bör ta in offerter från flera hantverkare i samband med att man lägger upp sin budget. Fördelningen av kostnaderna kan också skilja sig åt: i kök och badrum är till exempel vitvaror, badkar, dusch och handfat stora poster på materialsidan.

Som en generell riktlinje kan man säga att man får räkna med en kostnad på mellan 15 000 och 20 000 kronor per kvadratmeter som man renoverar, även om den kostnaden naturligtvis kan variera enormt.

Även efter att man har lagt upp en bra budget måste man dock hitta de pengar som behövs för renoveringen på något sätt. Kanske har man en buffert sparad för sådana tillfällen; annars kan man behöva ta ett lån. Om man har skulder som man vet med sig att man skulle kunna driva in för att få de pengar som behövs, kan man kontakta inkasso. Oavsett hur man väljer att få ihop pengarna kan det ta lång tid, varför man bör ha god framförhållning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity